dimecres, 20 de novembre del 2013

Primera experiència

Ahir, com cada dimarts, vaig anar per la tarda al centre de pràctiques. Quan va arribar el nen del "cas 2", a la tutora se li va presentar una entrevista inesperada que va haver d'assistir. Per tant, em va donar quatre instruccions de la feina que s'havia de fer i em vaig queda sola a la saleta amb el noi mentre ella, al despatx atenia a la visita.
La sessió la vam dedicar a fer exercissis de lògica matemàtica. La veritat és que em vaig sentir molt a gust ja que aquest noi mostra moltes ganes per aprendre i voluntat de superació. La sessió la vaig enfocar més a la comprensió dels problemes que havia de resoldre que no pas a la verificació dels resultats numèrics. Em vaig adonar que si analitzava el problema de manera visual, li era molt més fàcil entendre les instruccions i les operacions que necessitava fer per resoldre el problema. Així que vam utilitzar diferents materials i monedes (ja que eren problemes amb euros), i els vam exemplificar a la pissarra. 
Degut a que vaig haver d'aplicar diferents estratègies per tal que entengués tots els pasos que havia de segui per arribar a la solució, no vam fer més que dos exercissis. Però aquestes estratègies li van servir per tal que s'adonés de tot el procés que s'ha de seguir, i perquè el segon exercici el pogués resoldre amb més facilitat.

dimarts, 19 de novembre del 2013

L'autoestima

Què és l'autoestima?


L'autoestima és la capacitat que té cadascú de ser conscient del seu potencial i les seves necessitats reals, d'estimar-nos i confiar en nosaltres mateixos per tal de poder aconseguir les metes que ens establim. L'autoestima ve influenciada per l'autoconcepte que ens formem de nosaltres mateixos. Aquesta pot influenciar tan positiva com negativament al nostre estat d'anim i comportament, i per tant, també a les nostres metes i objectius. És per això que cal treballar-ho sempre de forma intergada en totes les activitats que es realitzen amb els infants, ja que si un nen té una bona autoestima, la seva capacitat de resoldre problemes i dificultats es veurà enfortida.

Amb la noia del "cas 4" durant les sessions treballem a partir del dialeg, l'intercanvi d'experiències, l'anàlisi de contes amb moralina, per tal de reforçar-li l'autoestima ja que aquesta li produeix inseguretat i desconfiansa en ella mateixa, ocultant les seves limitacions (es sent malament pel fet d'haber de dur durant 23 hores al dia un corsé degut a una ecoleosi que pateix) fent-la moltes vegades incapaç d'afrontar reptes quotidians senzills.

Què podem fer per millorar-la?


- Mostrar que estas amb ell/a utilitzant el contacte físic.
- Mantenir contacte visual. És una manera de dir "Estic amb tu".
- Dedicar-li bona cara, una rialla, una picada d'ull...
- No jutjar "continuament".
- Detectar i elogiar cada comportament positiu.
- Compartir experiencies i els propis sentiments. Com ens trobem, com ens sentim en general.
- Fer quelcom especial amb aquesl nen o nena. Compartir intercanviar interessos, ja sigui de música, vídeos, col·leccions...
- Donar la possibilitat d'escollir (feines a fer, material que fa servir, com ho farà...).
- Per poc que es pugui, demanar que ajudi a algú altre.
- Demanar que s'impliqui en el propi control emocional.
- Ajudar a resoldre problemes i situacions.
- Demanar a la família que els donin responsabilitats, que els deixin fer allo que tenen capacitat de fer.
- Animar a expressar idees.
- Acceptar les idees "rares".
- Transmetre que l'acceptem, buscant el diàleg i el raonament, mai tallant.
- Fer prendre consciència de com és realment, fent sobresortir les parts positives.
- Relativitzar els termes absoluts amb els que alguns infants s'identifiquen.
- Deixar que faci les coses a la seva manera, sempre que no impliqui perillositat.
- Donar temps per a que s'expressi. No li és fàcil. En situacions de grup no ens impacientarem, esperans la seva resposta, passant a un altre tema o adelantant una resposta nosaltres mateixos, abans de que hagi tingut temps per contestar.
- Procurar que mai quedi en ridícul o avergonyit.
- Procurar que els elogis siguin més privats que públics, ja que també se'n senten avergonyits.
Anna Carpena


Entrevista a Eduard Estivill, pediatra i escriptor, on explica com educar l'autoestima dels nens:






Per veure més informació i recursos del tema:

Test d'autoestima: http://www.psicoactiva.com/tests/test4.htm

Informació: http://www.monografias.com/trabajos16/autoestima/autoestima.shtml
http://www.eduardpunset.es/tag/autoestima
http://www.monografias.com/trabajos16/autoestima/autoestima.shtml#ixzz2l5VuZu2A
Tectiques per millorar l'autoestima: http://www.psicologia-online.com/autoayuda/autoestima/autosuperacion.shtml

Treballar amb pictogrames

Què són els pictogrames?

Els pictogrames són dibuixos convencionals que representen diferents objectes, llocs i accions de manera simplificada, per tal de transmetre una informació convencionalitzada. Els pictogrames són independents de qualsevol llengua particular ja que no representen paraules, sinó realitats. Però aixo no impedeix que quan el veiguem, fem allò que ens és natural davant de qualsevol dibuix: verbalitzar allò que estem veient, associant cada dibuix amb una paraula. Per tan anem passant de la pictografia a la logografia i a la fonologia.

En les sessions psicopedagògiques que es duen a terme al centre, sobint utilitzem els pictogrames per tal de treballar amb el "cas 1". Tal com ja vaig explicar, amb aquest noi amb Síndrome de Down treballem molt la fonètica i la correcta pronunciació del vocabulari, a més de l'escriptura d'aquest. Per a fer-ho utilitzem els pictogrames per creac frses que després ell ha de llegir, escriure, i respodre preguntes de comprensió lectora. Les frases són molt senzilles ja que no fa gaire que comença a descriminar el so i el relaciona amb el grafisme de cada lletra per poder escriure tot sol. 
Verbalitzar les frases li és molt més facil que no pas escriure-les, tot i que acostuma a obiar els articles i degut al grosor de la llengua, característica de les persones que tenen aquest síndrome, té grans dificultats per pronunciar determinats fonemes, fet que provoca que li costi escollir les lletres adequades per escriure les paraules.

Aquest és un exemple dels pictogrames que utilitzem:

Per saber més coses sobre els pictogrames, i com crear-ne de nous:

divendres, 15 de novembre del 2013

Treballar a partir dels contes


En les sessions que es duen a terme amb la “cas 4”, vam poder observar que a més de tenir dificultats d'atenció i concentració, també tenia problemes emocionals els quals calia anar apaivagant mica en mica. Així que, la tutora de pràctiques va decidir dedicar un temps de la sessió a la part més sentimental per tal que pugui expressar tot allò que reprimeix, ja que és una noia que ha hagut d'agafar un rol d'adult massa aviat, amb totes les responsabilitats que aquest carrega, per qüestió de problemes personals i familiars. I a causa d'això, i de diferents dificultats per la que ha passat, ha anat creant tota una capsa de sentiments i inseguretats que no ha deixat sortir, i que les carrega ella sola.

La manera de treballar les emocions i els valors ho fem a través de la reflexió que provoquen els contes amb moralina, ja que aquests permeten canalitzar molts sentiments, pensaments, dubtes, angoixes. A partir de l'anàlisi d'aquests i de la relació que se'n pot trobar amb l'entorn proper, treballem estratègies i habilitats que permetin solucionar situacions i conflictes amb les que ens trobem dia a dia.

Us deixo aquí una història que la primera vegada que la vaig escoltar em va agradar molt:

El barquer incult

“Hi havia una vegada un home savi que viatjava pel món amb tots els seus llibre per tenir a prop allò que més s'estimava. Durant el seu viatge es va trobar amb la necessitat de creuar un riu amb el que sols es podia anar amb barca, així que va anar a veure un jove barquer que es trobara sobre la seva barqueta per demanar-li si el podia portar fins a l'altra costat del riu. El jove barquer, encantat, li va demanar que pugés a la barca, així que el savi va embarcar amb tots els seus llibres, i el barquer va començar a remar per creuar el riu.
En això, que el savi, orgullós de tot allò que havia après, li pregunta al barquer:
- Amic digues, has estudiat matemàtiques?
- No senyor, sols he après l'ofici del meu avi i del meu pare- contesta el jove barquer.
- I doncs? Crec que has perdut un quart de la teva vida!

El viatger mira al seu voltant i veu tot de plantes exòtiques que creixien a la superfície del riu, i llavors li pregunta al jove:
barquero- Digues barquer, has estudiat botànica?
- No senyor, no se absolutament res sobre les plantes.
- Doncs abans m'he equivocat, has perdut la meitat de la teva vida!!

No obstant el jove barquer seguia remant tranquil mentre el sol del migdia brillava sobre les aigües del riu.
- I has estudiat mai física i química?
- No senyor, jo sols em dedico a remar i a creuar la gent d'una banda a l'altre del riu.
- Quina pena!- va exclamar el savi- amb molta pena t'he de dir que has perdut tres quartes parts de la teva vida!
De cop i per sorpresa dels dos navegants la barca va començar a moure's d'un costat a l'altre fins que es va tombar i tots dos van caure a l'aigua. El barquer va nedar dins a la barca que estava tombada i s'hi va enfilar. Llavors va mirar al savi i li va preguntar:
- Senyor, que sap nedar?
- Mai vaig tenir temps d'aprendre'n!
- Doncs així vostè perdrà tota la vida!
Conte popular indi"

Us deixo aquí amb algunes pàgines que sovint utilitzem per extreure'n les històries amb moralina:





dimarts, 12 de novembre del 2013

Camp d'aplicació


Intervenció socio-educativa i comunitària 


Proposta de treball: reforç en l'aprenentatge i reeducació a partir d'intervencions individualitzades de nens d'etapes de preescolar, infantil, primària i secundària.


Principals funcions i tasques del psicopedagog en el centre:
  * Acollida, entrevista i anamnesi, a les famílies
  * Valoració de la necessitat
  * Avaluació i diagnòstic, si cal.
  * Tractament individual segons el pla terpeutic
  * Orientació i organització educativa.
  * Orientació i organització social
  * Orientació i organització personal
  * Prevenció de conductes de risc
  * Gestió de conflictes
  * Atenció, orientació i pautes familiars.
  * Coordinació amb serveis externs que intervenen en l'acció educativa.
  * Col·laboració i assessorament als tutors dels usuaris del centre.
  * Tècniques d'estudi
  *  Reforç educatiu
  * Reforç emocional.
...
Principals àmbits i/o contextos de la seva intervenció, i eines i tècniques que fa servir de manera habitual:
Personal/educatiu i empresa (món laboral). Utilitza per fer valoracions, diferents tests d'avaluació d'aptituds i cognitius, de llenguatge, d'atenció... La tècnica emprada per dur a terme tot l'exposat, és terapia cognitiva, conductual.

Perquè has escollit el camp anterior

Perquè sóc mestra, i m'interessava conèixer un àmbit d'intervenció relacionat amb l'educació dels infants, fora de la institució escolar, ja que aquesta és per la qual ja em moc habitualment.


Metodologia

Reforç als infants a partir de sessions individualitzades per tal d'ajudar-los en el seu desenvolupament i aprenentatge.


Experiència i formació prèvia en el camp d'aplicació escollit

L'experiència més propera en aquest àmbit, encara que no és la mateixa, és la tasca de mestra d'educació infantil que duc a terme en una escola pública. A part d'això, no en tinc cap altra experiència.


divendres, 8 de novembre del 2013

Context del poble on s'ubica el centre

El poble on està situat el centre de pràctiques forma part de la comarca del Baix Camp, prop de la seva capital. El poble compta actualment amb una població de 6.530 habitants (fet per qual no exposo el nom ni del poble ni del centre de pràctiques), l'ha qual ha anat creixent molt lentament des de l'any 1500, any en que consten les primeres informacións demogràfiques.
Majoritàriament al poble es treballa l'agricultura, però poques són les persones que s'hi dediquen exclusivament, ja que necessiten d'una altra font d'ingressos.
Al poble hi ha una llan d'infants municipal, una escola d'educació infantil i primària, i un institut. El centre rep infants i adults de diferents poblacions degut a la bona reputació de la meva tutora del centre de pràctiques, la qual el va obrir fa aproximadament uns 10 anys.




dijous, 7 de novembre del 2013

Paper del Psicopedagog


2. Definició de la figura del psicopedagog al centre de pràctiques


El centre on faig les pràctiques el dirigeix i gestiona una psicopedagoga i logopeda que és qui em fa de tutora, i qui atèn tots els casos. Descriuré la seva feina com a psicopedagoga a partir de tres blocs, la missió que té com a professional, las funcions i finalitats que du a terme, i les tasques que desenvolupa per tal d'assolir els objectius.

  Àmbit d'intervenció
 
- Suport al procés d’ensenyament-aprenentatge.
Com a objectius de l’assessorament en el procés d’ensenyament-aprenentatge es contemplen:
– optimització de l’ensenyament comprensiu adreçat a l’alumnat; – incrementar la competència del professorat; – millorar la institució.



La figura de la psicopedagoga al centre privat
Missió
Assessorar, coordinar, aplicar, avaluar, gestionar, dissenyar i elaborar plans específics, i diagnosticar les demandes psicopedagògiques i logopedes d'adults i famílies, docents i escoles, d'acord amb les pautes que s'han de dur a terme en el usuaris depenent de les característiques de cadascú, per tal de garantir una atenció adequada d'aquests i aconseguir complir els objectius marcats.

- Què fa? Assessorar, coordinar, aplicar, avaluar, gestionar, dissenyar i elaborar plans específics, i diagnosticar.
- Sobre què? les demandes psicopedagògiques i logopediques d'adults i famílies, docents i escoles.
- D'acord amb què? Amb les pautes que s'han de dur a terme en els usuaris depenent de les característiques de cadascú.
- Per tal de... garantir una atenció adequada dels usuaris i aconseguir complir els objectius marcats.
Funcions
- Atendre i assessorar a les famílies implicades a partir d'entrevistes individualitzades.
Orientar als usuaris i a les seves famílies aportant-los estratègies de treball a casa.
- Intervenir en cada cas segons les característiques individuals de cada usuari.
Dirigir i gestionar el centre
- Avaluar i diagnosticar diferents casos psicopedagogics, psicològics i logopedics gràcies a l'aplicació de diferents proves i testos.
Dissenyar, elaborar i aplicar programes individualitzats per a cada usuari.
- Informar-se i coordinar-se amb les escoles on acudeixen els usuaris.
Tasques
- Direcció: coordina totes les tasques que fan que el centre funcioni correctament. Planifica, dirigeix i controla totes les activitats educatives i administratives del centre. Organitza els horaris de les consultes dels usuaris que assisteixen al centre. Contracta quan és necessàri un professional extern per tal d'oferir unes consultes de qualitat adequades a cada usuari. Elabora informes periòdic de les activitats que es realitzen.
- Coordinació: recull informació del centre educatiu on acut l'infant. Efectua reunions amb els docents del centre educatiu, i amb l'Equip d'Assessorament Psicopedagogic (EAP), per conèixer la feina que aquests desenvolupen amb l'infant, i per tenir-ne un seguiment per tal que hi hagi una continuitat al centre psicopedagògic, i entre tots els professionals que intervenen en l'educació dels infants proporcionin una atenció de qualitat.
- Avaluació i diagnòstic: Du a terme una entrevista inicial (anamnesi) amb les famílies, amb els infants o usuaris, amb els mestres, per tal de conèixer la situació i les seves expectatives, i avaluar-la a partir de l'observació directa o testos i proves diagnòstiques. Analitza les dades recollides per tal de treure'n uns resultats que l'ajudin a determinar les característiques del cas i les estratègies que haurà d'emprar per assegurar una atenció de qualitat, i assolir els objectius marcats.
- Intervenció: Elabora i planteja plans i projectes individualitzats per a cada usuari, les pautes d'intervenció més adequades en cada cas, i els objectius que s'han d'assolir. Du a terme un treball de reeducació individualitzat en sessions setmanals de tres quarts d'hora amb cada usuari. Realitza, depenent de les característiques de cada cas, activitats de pautes d'estudi, activitats enfocades a les àrees perceptives (percepció visual, temporal i espaial, desenvolupament percepriu-cognitiu,...), àrees motrius (domini del cos, coordinació grafo manual,...), àrees verbals (comprensió, raonament i fluïdesa verbal,...), àrees cognitives (memòria visual, verbal i numèrica repetitiva o significativa, conceptes bàsics de numeració, raonament abstracte,...), àreesafectives (aspectes emocionals i maduratius), i activitats de maduresa personal per tal d'afavorir l'autonomia, la responsabilitat, l'autoestima, la motivació i adaptació al medi escolar, i l'organització personal i del treball personal. Elabora conclusions a partir dels resultats del treball del dia a dia per tal de transmetre-ho a les famílies.
- Assessorament: Dona assistència als alumnes, famílies i docents, en temes psicopedagògics. Realitza una entrevista inicial amb les famílies. Una entrevista per tal d'informar-los dels resultats del diagnòstic, de les conseqüències i del que suposen les dificultats que presenta el seu fill/a, i exposar-los la proposta d'intervenció que es seguirà. Una entrevistes de seguiment per tal d'exposar-los l'evolució que prenen les sessions i psoporcionar unes pautes i estratègies per treballar a casa.



Propostes de debat


3. Debat


Com a propostes de temes pel debat aquestes faran referència a dues questions que durant les pràctiques inicials dutes a terme al centre van sorgir tot parlant amb la tutora:
-        La societat actual és molt canviant, i cada vegada apareixen noves dificultats en les que en principi un psicopedagog hi ha de fer front. Però, tenint en compte la formació acadèmica que reben i han rebut els psicopedagogs, és suficient per atendre a tot el ventall de casos que se'ls presenta?
-        Com pot influir en el procés d'intervenció psicopedagògica la intervenció i expectatives que en té la família de l'infant?